Rabu, 22 Februari 2012

Jamu Gendong 12 - Jamu Mengkudu Laos (Kudu Laos)



PULIH MARI BALI WUTUH PURNA WALUYA JATI
Laos
Jamu Mengkudu Laos (Kudu Laos)
Kudu laos kuwi kalebu jamu géndhong kang digawé saka bahan utama kudu karo laos. jamu iki migunani kanggo ngedhunaké tekanan darah. Jamu kudu laos kalebu jamu géndhong. saliyané kudu laos, ana jamu beras kencur, jamu sinom, jamu cabe puyang, jamu pahitan, jamu kunci suruh, jamu kunir asem lan jamu uyup-uyup atawa gepyokan. Kunir asem iku kalebu ombèn-ombèn obat tradisional Jawa kang turun-temurun wiwit saka jaman Majapahit.


Bahan-bahané Jamu Kudu Laos
Mengkudu
Bahan-bahane anggawe jamu iki yaiku:
  • Kudu kang uwis mateng
  • Mrica
  • Bawang
  • Kedawung
  • Jeruk nipis
  • Gula jawa utawa gula pasir
  • Uyah
Kasiaté Jamu Kudu Laos


Khasiaté jamu kudu laos yaiku [6]:
  • Ngedhunké tekanan darah
  • Ngelancaraké getih
  • Ngangetaké awak
  • Ménakaké weteng
  • Kurang napsu mangan
  • Nglancaraké haid
  • Nyegeraké awak
Racikan Jamu Kudu Laos

Kasiat Bahané
Ngedunké tekanan darah kudu, asém kawak, laos, gula
Ngedunké tekanan darah, ngelancarké ASI kudu, asém kawak, laos, gula
Ngelancarké aliran darah kudu, asém kawak, laos, gula
Nambah napsu mangan kudu, asém kawak, mrica, laos, kedawung, gula
Nyegeraké awak kudu, asém kawak, laos, brambang, mrica. gula
Mules, nambah napsu mangan, haid telat kudu, asém kawak, gula abang (gula aren), laos, mrica
Ngangetaké awak kudu, asém kawak, gula abang (gula aren), jeruk nipis
Nambah napsu mangan kudu, laos, asém kawak, kedawung, mrica, gula abang (gula aren)
Nambah napsu mangan lan ngangetke awak kudu, laos, brambang, mrica, tape tela

Carané gawé jamu Kudu Laos


Carane panggawéné jamu kudu laos:
  • Bahan-bahan kang wis cumepak ditumbuk kasar nganggo lumpang karo alu wesi atawa watu (bahan-bahan mau wis dirajangi sakdurungé)
  • godhog kabèh bahan nganti umeb
  • sakdurungé banyu adem godhogan disaring lan ditambah uyah, gula sak cukupé.
  • godhogan mau dienengké nganti adhem, sawisé kuwi disaring nganggo saringan.

Jamu Kudu Laos
Menurut sebagian besar penjual jamu, khasiat jamu kudu laos adalah untuk menurunkan tekanan darah. Tetapi, ada pula yang mengatakan untuk melancarkan peredaran darah, menghangatkan badan, membuat perut terasa nyaman, menambah nafsu makan, melancarkan haid, dan menyegarkan badan. Bahan baku jamu kudu laos adalah buah mengkudu masak ditambah rimpang laos dan biasanya ditambahkan buah asam masak (asam kawak). Sedangkan bahan tambahan lain yang ditemukan dalam penelitian ini adalah merica, bawang putih, kedawung, jeruk nipis, bahkan ada yang menambahkan tape singkong. Sebagai pemanis digunakan gula merah dan gula putih, ditambahkan sedikit garam.

Cara pengolahan pada umumnya tidak jauh berbeda antar penjual jamu yaitu pertama-tama air direbus sampai mendidih sejumlah sesuai kebutuhan. Bahan-bahan sesuai dengan komposisi racikan ditumbuk secara kasar menggunakan lumpang dan alu besi atau batu kemudian diperas dan disaring dimasukkan ke dalam air matang yang sudah dingin. Selanjutnya ditambahkan gula sampai diperoleh rasa manis sesuai selera (dicicipi). Ramuan selanjutnya dimasukkan ke dalam botol-botol dan siap untuk dijajakan.

Jamu Kudu Laos
Kegunaan jamu kudu laos adalah untuk tekanan darah, namun dapat juga untuk melancarkan sistem peredaran darah, menghangatkan badan, membuat perut terasa nyaman, menambah nafsu makan, melancarkan haid, dan menyegarkan badan. Bahan utama pembuat ramuan jamu kudu laos adalah buah kudu atau mengkudu dan rimpang laos. Untuk bahan pendukung bisa menggunakan buah asam masak, diutamakan buah asam jenis asam kawak. Selain itu, dapat ditambahkan pula bahan-bahan lain seperti merica, bawang putih, kedawung, jeruk nipis, bahkan tape singkong. Sebagai pemanis, manfaatkan bahan alami dari gula merah dan gula putih, ditambahkan sedikit garam.

Cara pengolahan ramuan jamu kudu laos adalah sebagai berikut: pertama-tama rebus air sampai mendidih dengan takaran air sesuai dengan kebutuhan. Sementara itu, semua bahan utama dan bahan-bahan pendukung, kecuali tape singkong jika disertakan, ditumbuk secara kasar dengan menggunakan lumpang dan alu besi atau batu. Setelah ditumbuk, hasilnya lalu diperas dan disaring, kemudian dimasukkan ke dalam air matang yang sudah mulai dingin. Langkah selanjutnya adalah menambahkan gula sampai diperoleh rasa manis sesuai selera dengan cara dicicipi. Setelah itu, jamu siap untuk diminum.


>>> Daftar Jamu Godog Kendhil Kencana

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar