Sabtu, 14 Januari 2012

Buku Pegangan Jamu (Jamu Handbook) 2 - Mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948)PULIH MARI BALI WUTUH PURNA WALUYA JATI


Mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948)

Een jonge mevrouw Kloppenburg temidden van haar kinderen. Semarang, ca 1902.


Albertina j van Spreeuwenburg (1828-1913), de moeder van mevrouw Kloppenburg.
Albertina legde met haar geneeskundige onderzoeken en praktijk de basis voor de grote kruidenkennis van haar dochter.


Mevrouw Kloppenburg in sarong en kabaja, circa 1912
Mevrouw Kloppenburg was een kruidengeneeskundige van naam en faam en genoot aanzien op heel Java. Ze had een drukbezochte natuurgeneeskundige praktijk aan huis, schreef drie boeken waaronder één bestseller, correspondeerde met vooraanstaande wetenschappers, maakte zelfstandig lange studiereizen en onderhield contacten met de plaatselijke bevolking. Zorgen voor zieken en lijdenden, dat was het doel van mevrouw Kloppenburgs bestaan. Hoe mooi en echt vrouwelijk dat doel ook was volgens de gevestigde moraal, in de praktijk leidde het tot een uiterst ongewoon leven.
Uit: 'Half-Europeesche vrouwen van een zekere leeftijd', De beschaafde woede van mevrouw J.C. Kloppenburg-Versteegh door Vilan van de Loo.


Domburg, augustus 1920. Jans en echtgenoot Herman Kloppenburg lieten zich tijdens een uitstapje in klederdracht fotograferen.


Tervueren (België), circa 1925.


Nederlands-Indië, circa 1938. Een jaar na de terugkeer in haar geboorteland voelde mevrouw Kloppenburg zich nog steeds niet thuis.
Indië was Indië niet meer...

Tidak ada komentar:

Posting Komentar